Sidy Cissokho

Na dit Duitse avontuur werd Sidy gecontacteerd door niemand minder dan Youssou N'Dour.  Hij werd zijn percussiebegeleider tijdens talrijke binnenlands én buitenlandse optredens.  Tevens is Sidy in een aantal videoclips van deze grote Afrikaanse ster aan het werk te zien.


Zijn vele engagementen bij grote groepen en artiesten bleven niet onopgemerkt.  Sidy werd een contract aangeboden door het 'Ballet National du Sénégal', dat internationale faam geniet.  Deze kans liet hij niet onbenut en hier begon zijn nomadische leven.


Jarenlangs trok hij met dit gezelschap op tournee, de hele wereld rond.  Alle continenten raakten in de ban van het wervelend spektakel dat door het Nationaal Ballet gebracht werd.  Sidy werd na korte tijd zelfs de solopercussionist van dit gezelschap.  Tijdens één van de vele tournees door de Verenigde Staten, werd hij zelfs als lid bij de Columbia Artists ingeschreven.


Sidy vestigde zich inmiddels in België en is hier actief als vaste lesgever van Jali Kunda vzw.  Hij geeft sinds enkele jaren lessen djembé en verzorgt de percussiebegeleiding in de lessen Afrikaanse dans.


Ook tijdens de vele initiaties, workshops, stages in binnen- en buitenland brengt Sidy met veel enthousiasme z'n kennis over.


Sidy is daarnaast regelmatig aan het werk te zien als professioneel percussionist met z'n groep 'Jalila Waraba'.
Sidy Cissokho


Sidy werd geboren in Senegal in een familie van Griots.  De familie Cissokho, een Bambara-familie uit Mali, maar wonende te Senegal, bestaat van oudsher uit muzikanten.


Al vroeg bleek Sidy uit hetzelfde hout gesneden.  Het ritmegevoel en de aanleg voor percussie die hij als jonge knaap tentoonstelde, verbijsterden iedereen.


Vaak spijbelde hij op school om op het strand - op allerlei gevonden materiaal - te oefenen.  Als tiener ging hij - voor kost en inwoon - een aantal jaren bij zijn oom in de leer.  Zijn 'ton-ton', Gaoussou Dembele, zelf ook een meesterpercussionist, nam hem mee naar allerlei feesten en vieringen.  Hier eigende Sidy zich de traditionele ritmes en de fijne knepen van het vak toe.


Met deze bagage kon hij in principe overal als muzikant aan de slag.  Maar, de dorst naar kennis was nog niet gelest en andere, nieuwe wegen wenkten.  Drie jaar lang trok Sidy op muzikale ontdekkingstocht door de kleine dorpen.  Griots en muzikanten van eigen én andere origine boden hem een totaal ander repertoire aan.  De tradities, ongekende rimes en nieuwe instrumenten die hij tijdens deze queeste vond, openden voor hem een nieuwe wereld.  Tijdens deze periode ontwikkelde Sidy een geheel eigen stijl, waarin zowel de traditionele als moderne technieken verweven zijn.  Ondertussen bleef hij zich verder vervolmaken op sabar, doun, tama en talrijke andere instrumenten.


Met deze rijke basis keerde hij terug naar Dakar.  Hij stichtte een klein ballet, en ging met deze theatergroep op verschillende locaties optreden: hotels, plaatselijke concertzalen, feesten.  Tijdens één van deze voorstellingen, raakte een Duitse impresario danig onder de indruk van Sidy's muzikale capaciteiten dat hij hem prompt een concerttournee door Duitsland aanbood.  Dit was het begin van de internationale carrière die Sidy te wachten stond.