Senegal

Senegal

In 5 uur tijd vlieg je vanuit Brussel naar Dakar, de hoofdstad van Senegal.  Dakar is, met zijn 2 miljoen inwoners, een hectische stad waar ontzettend veel te doen is.  Je kunt de kleurrijke markten bezoeken voor mooie stoffen, kalebassen, sierraden, tassen en andere prachtige 'souvenirs'.  Senegal heeft een hele hoop te bieden: altijd zon, een aangename zee, weidse stranden, vrolijke gezichten van trotse mensen.


Wat meteen opvalt is de elegantie waarmee de Senegalees zich op straat beweegt.  Flanerend, gehuld in prachtig fel gekleurde boubou's afgewisseld met 'Toubab stijl', ofwel Westerse kleding.  Juist de bevolking maakt Senegal zo bijzonder.  Met haar kakelende dames en druk gebarende heren op de markt.  En niet te vergeten de talloze rondhuppelende kinderen die direct je hart weten te stelen door hun onbevangen gedrag.  Ook de geel-blauwgeverfde 'carrapides' (kleine, met mensen volgepropte busjes) zijn niet uit dit straatbeeld weg te denken.


Je kan er genieten van de lokale gerechten zoals tiébou dien (heerlijke gevulde vis met groenten en rijst), maffé (vlees en rijst met pindakaas) of yassa poulet (kip en rijst met uiensaus).  En verder avontuurlijk op ontdekking gaan, zalige strandwandelingen maken tijdens een zonsondergang ...

Maar Senegal zou Senegal niet zijn zonder muziek.  Er klinkt altijd wel ergens een drum, een slepende griot-stem of de kora.  Of je hoort een bandje van de immens populaire Youssou N'Dour.  Standaard komt in elk nummer de 'mbalax' voor, het traditionele sabarritme dat zo kenmerkend is voor dit land.


Elke etnische groep in Senegal heeft zijn eigen dansen, instrumenten en zang.  De Wolof met hun heftige sabars, springerige dansen en schelle zang.  De Duola met hun seourouba en bougarabou, hun 'vogelachtige' dans en gezamenlijke zang.  De Bambara met djembé, talking drum en doundoun, hun sierlijke dansen en hun vraag-en-antwoord-zang om maar een paar voorbeelden te noemen.


Je kan er ook van moderne muziek genieten in diverse nachtclubs.  Youssou N'Dour heeft zijn eigen club 'Thiossane'.  Ismael Lo, Baaba Maal, Omar Pene, Thionne Seck e.a. treden regelmatig op met hun m'balax ritmes.


Naast de dans en percussiestage is er ook de mogelijkheid om het land te ontdekken, zoals uitstappen naar Île de Gorée, Île des Pelicans, Lac Rose, rondwandelen in Dakar met zijn artisanale markten, eventueel een optreden van Youssou N'Dour in zijn nachtclub Thiossane, een opzwepende Tanneberr (straatfeesten), de markten en winkeltjes in de naburige dorpjes.

Geïnteresseerd in Afrikaanse djembéritmes of Afrikaanse dans?  Nieuwsgierig naar andere leefgewoonten en culturen?


Laat je dan verrassen door een stage in het hartverwarmende Senegal.  Geniet van de eenvoud, hartelijkheid en spontaniteit van de Senegalese bevolking.  Onderga de weldaad van de warmte en energie van dit zonnige land en laat je onderdompelen in het levensritme van de Afrikaanse cultuur.


Senegal is gelegen in West-Afrika en heeft + 9,3 miljoen inwoners.  Het zuiden is groen gebied met rivieren, terwijl het noorden juist woestijnachtig is.  Senegal is sinds 1963 een republiek en heeft sinds 2012 Macky Sall als president.


De 'officiële' spreek- en schrijftaal is Frans.  Wolof is echter de meest gesproken taal samen met o.a. Peul, Duola, Bambara.  90% van de bevolking is moslim, 5% is katholiek en protestant.